Hilda Paredes

Hilda Paredes

Hilda Paredes - sinds 1979 wonende in Londen - is een van de meest toonaangevende Mexicaanse componisten van haar generatie. Haar composities worden over de hele wereld uitgevoerd op grote internationale festivals door prominente internationale ensembles en solisten.

Ze werd enthousiast ontvangen door de pers als "een componist met een frisse muzikale imaginatie" (The Guardian) en "bewonderd voor haar composities die modernistische strakheid en uitgebreide technieken mixen met een oerenergie geworteld in de Maya traditie" (NY Times).

Na haar studies aan het Conservatorium in Mexico-stad bij Mario Lavista nam ze deel aan de masterclasses van de Dartington Summer School, studeerde ze bij Peter Maxwell Davies, Harrison Birtwistle en Richard Rodney Bennett. Na haar graduaat aan de Guildhall School of Music behaalde ze haar Master of Arts aan de City University in Londen en voltooide haar doctoraat aan de Universiteit van Manchester.

Hilda blijft betrokken in het muzikale leven van haar vaderland als componist en muziekpedagoog en was ook radioproducer van nieuwe muziek. Haar werk getuigt van een voortdurende samenwerking met Mexicaanse dichters en kunstenaars en haar muziek wordt geprezen door de critici voor de geraffineerdheid van haar ambacht, gekenmerkt door de intensiteit van de relatie tussen tijd, dramatische kracht en poëtische aanpak.

"terwijl ze in Londen leeft en zich geworteld heeft in de hedendaagse Europese muziek, komen in haar muziek echo's van de pre-koloniale Midden-Amerikaanse culturen aan de oppervlakte, evenals een zeer duidelijke essentiële kracht gekanaliseerd naar een verfijnde en gevoelige muziek die altijd poëtisch ingelijst is " . Mundo clásico 2016

Ze ontving belangrijke onderscheidingen zoals de ‘PRS for Music Foundation and the Arts Council of Great Britain fellowship for composers’, de ‘J.S. Guggenheim Fellowship’ in de Verenigde Staten en is momenteel lid van ‘Sistema Nacional de Creadores’ in Mexico.

Als freelance docent gaf Hilda colleges in compositie aan de Universiteit van Manchester, de Universiteit van San Diego Californië, de Universiteit van Buffalo en andere prestigieuze universiteiten in de VS en in het Centre Acanthes in Frankrijk. In 2007 werd ze aangesteld als de Darius Milhuad gastprofessor aan het Mills College in de VS. In 2011 was ze gastprofessor aan de Escola Superior de Música de Catalunya in Barcelona en in 2015 aan het Dartmouth College in de VS. Onlangs keerde ze terug naar het Mills College als de Jean Macduff Vaux Composer-in-Residence, waar een kamermuziekconcert van haar werd opgevoerd in de Littlefield Concert Hall.

www.hildaparedes.com

https://www.uymp.co.uk/composers/hilda-paredes

Foto: Graciela Iturbide

Producties met Hilda Paredes

Productie Functie
Harriet - (Seizoen 2019-2020)Compositie
Harriet - (Seizoen 2018-2019)Compositie