Nicole Beutler

Nicole Beutler

Nicole Beutler (München, 1969) heeft een achtergrond in Duitse Literatuurwetenschap en Beeldende Kunst. Ze studeerde choreografie aan de School voor Nieuwe Dansontwikkeling in Amsterdam. In de afgelopen twintig jaar heeft Beutler met haar unieke signatuur een duidelijke stempel gedrukt op de Nederlandse podiumkunsten. Sinds 2009 staat Beutler als artistiek leider aan het hoofd van haar eigen gezelschap Nicole Beutler Projects, gevestigd in Amsterdam.


Beutler werkt vanuit het verlangen naar een betere samenleving. Een samenleving waarin schoonheid en verbinding belangrijke waarden zijn en mensen verandering durven omarmen. Nicole Beutler nodigt met al haar activiteiten uit tot een kritische reflectie op het menselijke bestaan. Met een altijd nieuwsgierige en geëngageerde blik op de wereld verkent Beutler nieuwe territoria en rekt zij de grenzen op van dans, theater en performance. Met haar discipline-overschrijdende opvatting van podiumkunst creëert zij unieke ervaringen: vooruitstrevend werk dat verrast in zowel inhoud als vorm. De voorstellingen hebben universele, actuele thema’s als vertrekpunt; thema’s die iedereen aangaan.

In haar carrière laat Beutler het lichaam op allerlei manieren ‘spreken’: in relatie tot vele dansvormen, tot poppenspel, opera, teksttheater, urban arts, (live) muziek en beeldende kunst in het bijzonder. Alle disciplines rekent zij tot haar potentiële instrumentarium. Zij maakt Gesamtkunst met een bepaald minimalisme, zonder franjes, helder eenvoudig maar met poëzie.

In 2021 won Beutler met haar voorstelling 8: METAMORPHOSIS de VSCD mimeprijs voor de beste voorstelling van het seizoen, deze voorstelling werd ook genomineerd voor een Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie.

In 2018 werd Beutler onderscheiden met de Gieskes-Strijbis Podiumprijs voor kwaliteit en diversiteit in de podiumkunsten. De voorstellingen LIEFDESVERKLARING (2015) en 1: SONGS (2009) werden geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. In 2014 werd de productie SHIROKURO bekroond met de Dioraphte prijs en genomineerd voor een Gouden Zwaan voor de beste dansproductie van het seizoen. 1: SONGS won in 2009 het de VSCD Mimeprijs.  

Producties met Nicole Beutler

Productie Functie
Sola Soletta - (Huidig seizoen)Artistiek advies