Jean-Philippe Poncin (°1977) studeert af als klarinettist aan de conservatoria van Brussel en Bergen. Verder legt hij zich ook toe op de tenora (Catalaanse schalmei). Zijn  voorliefde gaat uit naar de kamermuziek, naar het musiceren in kleine groepen waar de menselijke ontmoeting centraal staat. Vanuit de openheid en vrijheid binnen de kamermuziek maakt hij uitstappen naar hedendaagse muziek, improvisatie, rock, folkmuziek en theater.

Hij werkt regelmatig samen met componist Dick van der Harst in producties van het Gentse muziektheater LOD, waar hij onder andere speelt met Quatuor Danel, Oxalys en Massive Central.

Later specialiseert hij zich in de uitvoering van oude muziek op historische instrumenten in nauwe samenwerking met instrumentenbouwer Andreas Schöni (Bern, CH).

Hij wordt uitgenodigd door diverse orkesten zoals les Agrémens (Guy Van Waas), Il Fondamento en Octophoros (P. Dombrecht), Il Gardellino (J. De Winne / M. Ponseele), B’Rock (R. Jacobs), La Grande Ecurie et la Chambre du Roy (J.C. Malgoire), Les Talens Lyriques (Ch. Rousset), Nieuwe Philharmonie Utrecht, …

In 2012 richt hij WOLF op, een Belgisch collectief rond 18de-eeuwse blaasinstrumenten waarmee hij onder andere een reeks concerten geeft rond het kwintet voor klarinet & strijkers van W.A. Mozart op een reconstructie van Anton Stadler’s bassetklarinet door Andreas Schöni.

In 2014 wordt hij uitgenodigd door Kris Defoort voor Daral Shaga, een operacreatie van Feria Musica.

www.wolfensemble.be

Foto: Maarten Marchau

Productie

Functie

Klarinet | Basklarinet | Tenora [14.05]