CIRM Experimentalstudio

CENTRE NATIONAL DE CREATION MUSICALE

Directeur: François Paris

Het CIRM is een van de zeven Franse Nationale Centra voor Muziekcreatie. De opdracht van het centrum bestaat in de promotie van het hedendaagse muziekrepertoire, waarbij het zijn activiteiten hoofdzakelijk toespitst op vier pijlers: productie, verspreiding, opleiding en onderzoek. Het CIRM ontvangt het hele jaar door componisten in zijn studio’s en bestelt werken die worden gecomponeerd met behulp van de technische apparatuur van het centrum. Die werken gaan in première op het MANCA Festival of worden uitgevoerd op andere nationale of internationale evenementen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de technologie van het CIRM. De volgende producties omvatten onder meer werk van Yan Maresz (Frankrijk), Hilda Paredes (Mexico), Fabián Panisello (Spanje / Argentinië), …

Het centrum werkt samen met uitvoerders en organisatoren van muzikale evenementen in Frankrijk en de rest van de wereld om de elektronische muziek te promoten. De technologie van het CIRM en andere studio’s voor muziekonderzoek geven bestaande muziekwerken een update en stimuleren dan ook de toekomstige programmering. Het CIRM werkte verschillende opleidingsprogramma’s uit om de hedendaagse muziek bij een breder publiek te brengen. Als Nationaal Centrum voor Muziekcreatie organiseert het tevens vergaderingen en conferenties met componisten, onderzoekers, klankingenieurs en muziekassistenten die bij de CIRM-studio’s werken. Het CIRM biedt intensieve cursussen over muzieksoftware op alle niveaus aan: van inleidende cursussen tot professionele vormingen. Er worden opleidingsprogramma’s ontwikkeld in samenwerking met onder meer de Education Nationale, het Conservatoire de Nice, de Université Nice Sophia-Antipolis en CNMAT (Berkeley), die aan elk doelpubliek en elke structuur kunnen worden aangepast. Het CIRM deed met het project NEUROMUSE tevens onderzoek naar kunstmatige intelligentie en muziekcreatie. Daarbij moest de toepassing van artificiële neurologische netwerken worden bestudeerd, ontwikkeld en toegepast in data-analyse, klanksynthese en muzikale compositie. Sinds 2013 werkt het CIRM met verschillende partners samen aan een project rond het ‘Bureau van de componist’ van de 21ste eeuw (softwareontwikkeling, ergonomie, design, connectiviteit, simulaties, …). Vanaf 2004 is de internationale uitstraling van CIRM sterk toegenomen, met tal van samenwerkingsverbanden: het CNMAT (Center for New Music and Audio Technologies), de University of California (Berkeley), het Moscow Tchaikovsky Conservatory, het Shanghai Conservatory... In 2015 trad het CIRM toe tot de Comue (Community of Universities and Institutions) en werd het lid van de nieuwe Université Côte d'Azur (UCA).

1968: Het CIRM werd opgericht door componist Jean-Étienne Marie, die in 1959 de eerste cursus elektroakoestische muziek in Frankrijk organiseerde. 1978: Eerste Manca Festival in Nice. 1996: Het CIRM krijgt van het ministerie van Cultuur het label ‘Centre National de Création Musicale’. 2015: Htet CIRM wordt onderdeel van de Université Côte d'Azur (UCA).

(*) CESARE (Reims), CIRM (Nice), GMEM (Marseille), GMEA (Albi), GRAME (Lyon), La muse en circuit (Alfortville) en VOCE (Pigna)

 

Producties met CIRM Experimentalstudio

Productie Functie
Harriet - (Seizoen 2019-2020)Elektronica | Geluidsontwerp