De sopraan Johanna Zimmer is gespecialiseerd in hedendaagse klassieke muziek en wordt ook bejubeld als vertolkster van oratoria en lieder.

Ze trad op in Europa, Azië en de Verenigde Staten, onder meer op het Canadese SALT New Music Festival, de New Music Week in Shanghai, de Salzburger Festspiele, de Brengenzer Festspiele, de Schwetzinger Festspiele, Wien Modern en de Donaueschinger Musiktage.

Ze werd uitgenodigd door operahuizen zoals de Deutsche Oper in Berlijn, Opera Oslo en Opera Ballet Vlaanderen, en door concertzalen zoals de Berliner Philharmonie, de Elbphilharmonie in Hamburg en het Wiener Konzerthaus.

Ze zong als soliste met verschillende ensembles en orkesten, waaronder WDR Sinfonieorchester en SWR Sinfonieorchester, Orchestre de Radio France, Klangforum Wien en Ensemble Recherche, en met dirigenten als Simon Rattle, Alejo Pérez, Emilio Pomàrico, Bas Wiegers en Theodor Currentzis.

Van 2015 tot 2020 was ze eerste sopraan bij Neue Vocalsolisten in Stuttgart. Ze creëerde (al dan niet solo-)composities van Beat Furrer, Georges Aperghis, Alexey Retinsky, Annelies Van Parys, Fabian Panisello, Johannes Kalitzke en Simon Steen-Andersen.

Johanna Zimmer leidt masterclasses voor zangers en componisten, voor de Darmstädter Ferienkurse für Neue Musik, de Modern Academy in Hongkong, de Young Composers Academy in Lugano en het California Institute of the Arts in Los Angeles, de American University in Caïro en het Kongelige Danske Musikkonservatorium in Kopenhagen.

Ze werkte mee aan een groot aantal opnamen van (vooral hedendaagse) klassieke composities, zowel op cd als voor tv.

Foto: Manu Theobald

Productie

Functie

Zang

Sopraan