I Solisti del Vento is het belangrijkste blazersensemble van België en groeide, onder de bezielende leiding van Francis Pollet, de voorbije 25 jaar uit tot een formatie die zich kan meten met de internationale top op vlak van (kamer)muziek voor blazers. De artistieke ideologie bestaat erin de rijke blazersliteratuur voor het voetlicht te brengen. Zo beperkt  I Solisti del Vento zich niet tot het klassieke octet of het meer 20e-eeuwse dixtuor, maar exploreert het ensemble het boeiende blazersrepertoire van Mozart tot nu en presenteert het drie eeuwen cultureel erfgoed.

Naast deze kerntaak gaat het ensemble interessante en uitdagende confrontaties met andere kunsttakken aan. In de eerste plaats om de waarde van blazersmuziek uit te dragen naar andere horizonten. In de tweede plaats omdat het ensemble gelooft in de steeds evoluerende creativiteit en de inspirerende artistieke spanning die van dergelijke ontmoetingen uitgaat, zowel voor uitvoerder als luisteraar.

Om dit alles te realiseren organiseert I Solisti del Vento zich als een flexibel blazersensemble waarvan de samenstelling van zowel de bezetting als het instrumentarium, gewijzigd of uitgebreid kan worden afhankelijk van de programmering. De vaste kern van I Solisti del Vento verenigt topmusici die als orkest- en kamermusicus, maar ook als solist een stevige reputatie hebben opgebouwd.

In augustus 2013 richtte het ensemble het eigen platenlabel I Solisti Records op. Met de opstart van dit platenlabel zet I Solisti del Vento zijn missie nog meer kracht bij: interpreteren, valoriseren en exploreren van 250 jaar blazers|r|evolutie.

De cd’s die onder I Solisti Records verschijnen zijn een toonbeeld van de ongebreidelde rijkdom van het gedifferentieerd blazersrepertoire en belichamen de veelzijdigheid van het ensemble.

Het label legt zich exclusief toe op de opnames van het blazersensemble I Solisti del Vento en staat onder artistieke leiding van Francis Pollet.

Je kan zonder overdrijven stellen dat ‘I Solisti del Vento’ de beste blazersgroep van België is. Vanaf het begin. De groep is een supergroep van individuele supertalenten. En dat in een land waar de blazers tot het nationale genoom behoren. We koesteren eerder onze blazers dan onze strijkers.

Lucas Huybrechts – Cobra.be

www.isolistidelvento.be

Productie

Functie

Muzikale uitvoering