In 2011 behaalde Anneleen De Causmaecker haar Master in de Beeldende kunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Antwerpen. Haar master eindwerk was Parcours. Deze eerste samenwerking met de componiste Annelies Van Parys werd gecoproduceerd door studio Champ d’Action. Er volgden uitvoeringen op de ISCM World Music Days in de Singel, in Lausanne en in de Bijloke Gent. Een nieuwe samenwerking, Field Recordings is in mei 2015 in première gegaan in het Concertgebouw Brugge, stond als installatie in oktober in het Kulak, Kortrijk en in mei 2016 op Operadagen Rotterdam. Ze ontwierp ook de scenografie voor Het Kanaal, een muziektheatervoorstelling van Annelies Van Parys op tekst van Gaea Schoeters. Deze voorstelling ging in première tijdens Operadagen Rotterdam 2017 en zal onder andere nog te zien zijn op Theater aan Zee.

Ze heeft een passie voor hedendaagse muziek en hedendaagse componisten. In 2013 creëerde ze een visuele omkadering voor het concert Douze Chansons van Spectra Ensemble. Met haar partner in crime Barbara Ardenois, een getalenteerd accordeonist, start ze in 2014 het duo ‘Duobaan’. Een duo waar beeld en muziek versmelten. Dit duo was eerder te zien op En avant Mars/ Voorwaarts Maart, Festival van Vlaanderen Gent het kamernestfestival en in een pak huiskamers. Duobaan kreeg een beurs om in december 2015 een maand lang te werken in de Academia Belgica in Rome. In januari 2016 volgt een concert daar, en in 2017 zullen ze een SCOOP concert presenteren in het Concertgebouw Brugge. Als duo gaan ze ook samenwerkingen aan met kunstenaars uit andere velden. Zo maken ze samen met Marieke De Maré (schrijver/performer) de voorstelling Voor U, een door het publiek erg gesmaakte voorstelling met muziek, beeld en woord.

Ze heeft deelgenomen aan diverse tentoonstellingen onder meer in de Verbeke Foundation, Kunstpodium T (Tilburg), Kunsthochschule Weissensee (Berlin), ITHAKA XX (Leuven), Palfijn Passage (Gent). In 2009 kreeg ze de Artes aanmoedigingsprijs, in 2011 de What’s next prijs, en de LAbO 3 prijs voor haar multimediaal interactieve installatie About Tape, waar ze een danser en violist liet interageren met tape, contactmicrofoontjes en het multimediaduo Jasper en Jasper. Dit project werd gepresenteerd in De Singel, het Flagey en het Muhka museum. In 2015 werd ze geselecteerd voor een kunstenaarsresidentie in de Academia Belgica in Rome, van september 2015 tot januari 2016 verblijft en werkt ze daar. Sinds 2016 is ze als kunstenaar verbonden aan Nucleo vzw.

Anneleen is als leerkracht verbonden aan de SAMWD Zottegem en als kunstenaar-gids-begeleider aan Be Part in Waregem.

www.anneleendecausmaecker.com

Foto: Trui Hanoulle

Productie

Functie

Scenografie