Karmina Šilec

Karmina Šilec

Karmina Šilec laat een frisse wind waaien door de muziek- en theaterwereld, die ze heel origineel benadert. Als regisseuse, dirigente en componiste werkt ze samen met gezelschappen, theaters en operahuizen, festivals en ensembles uit de hele wereld. Ze ontwikkelde het ‘choregietheater', een artistiek concept met muziek als drijfveer en een creatieproces dat de principes van muziek componeren toepast op regisseren en acteren in het theater. De projecten die ze opzet, zijn uitdagend en gedurfd, haar ideeën doorbreken taboes, zowel van de muziek als van de maatschappij.

In een creatieproces wordt Šilec vooral geboeid door dingen die geen eenduidige betekenis hebben. Ze versmelt diverse elementen – beweging, muziek, teksten, beelden – tot een ‘metacompositie’ die kan uitmonden in verschillende semantische oriëntaties. Haar choregieprojecten zijn ‘theatraal’, maar ze worden ‘dramatisch’ door de manier waarop het materiaal wordt aangewend en uitgevoerd, en niet door ‘acteren’ in de traditionele betekenis.

Met haar vrijmoedige, uitdagende keuzes en haar gedegen kennis heeft Karmina Šilec verschillende groepen omgetoverd tot ensembles van het hoogste niveau. Veel van haar voorstellingen werden bekroond. Haar producties waren al te zien op de meest befaamde festivals en podia wereldwijd, waaronder de Ruhrtriennale (DE), het Festival d'Automne in Parijs (FR), het Holland Festival (NL), het Moskou Paasfestival (RU), de Dresdner Musikfestspiele (DE), Golden Mask (RU), het Melbourne Festival (AU), de Operadagen Rotterdam (NL), het Teatro Colon (AR) en het Prototype Festival NYC (USA), en werden uitgezonden door de EBU en Eurovisie.

Karmina Šilec werd genomineerd voor de prestigieuze Europe Theatre Prize - New Theatrical Realities (EPTR) en ontving de hoogste huldeblijken voor haar werk, zoals de ITI-Music Theatre Now-prijs, de Golden Mask theaterprijs (samen met Heiner Goebbels), de Robert Edler Prijs, de Sterija Prijs en meer dan 20 andere hoge internationale onderscheidingen.

In 2018-2019 was ze fellow aan het Radcliffe Institute for advanced studies van Harvard University. Šilec is artistiek leidster van het bekende vocaal theatergezelschap Carmina Slovenica en van Newmusic Theatre Choregie. 

www.karminasilec.com

Producties met Karmina Šilec

Productie Functie
Between Two Lights - (Huidig seizoen)Concept | Regie