Schoolproject Bijlmer Amsterdam Pagliacci -DAG 1: Zuidoost Amsterdam meets Borgerhout

Maandag 13 april 2015

Zestig jongeren tussen 15 en 16 jaar oud die samen een opera maken. Open Schoolgemeenschap Bijlmer uit Amsterdam ging de uitdaging aan. Zestig meisjes en jongens die zin hebben om uit hun 'kunstige' zelf te breken en de nieuwe wereld van het muziektheater te verkennen, bezetten deze week de ruimtes van de Matterhorn. Samen met regisseur Liu Tjyying, poppenmaakster Lotte Stek en koordirigent Charles Hens maken ze een heuse opera. 

'Een manier om boven zichzelf te stijgen', zegt drijvende kracht en kunstdocent aan de Bijlmer school Peter van den Heuvel, 'en dat ook te laten zien. De jongeren uit onze school neigen nogal te blijven hangen in hun kleine vertrouwde wijk, terwijl er daarbuiten ook zoveel leuks en uitdagends te ontdekken valt. Met dit project willen we ze laten zien dat er misschien wel meer creatief beest in hen schuilt dan ze zelf zouden verwachten.'

'De opera die we willen brengen is een bewerking van Pagliacci, vertaald 'clowns of paljassen', van Ruggero Leoncavallo. Een stuk met veel emotie en passie dat we willen opvoeren in de vorm van een poppentheater', zegt Tjy. Thema's in overvloed: verraad, onbeantwoorde liefde, circus, tragedie, moord,...en uiteindelijk ook het vervagen van de grens tussen realiteit en fictie. 'Want dat is wat we willen bereiken met dit project, het verlies van het gegeven dat we een stuk aan het spelen zijn. Zodat het spelen vanzelf gaat', vervolgt Tjy.

Vandaag is de eerste kennismaking. Antwerpen wordt voor één week hun nieuwe thuis. Veel onwennig heen en weer geschuif, luid gegiechel ook, veel meisjes, minder jongens, maar vooral veel nieuwsgierige blikken en jongeren die goesting hebben in dit avontuur. Sommige weten echt niet waaraan ze zich moeten verwachten, anderen zien het groots en meeslepend. Als ik een uurtje later weer binnenwandel heerst er veel tumult in de zaal. Onder instructies van Tjy wordt roepen en tieren afgewisseld met ingetogen wandelen, zoals in de kerk. Ondertussen heeft Charles ook al de stembanden gesmeerd met korte koorstukjes. Van de stroeve sfeer blijft niets meer over. Iedereen is uitgelaten en een paar uur later ook afgepeigerd en moe. Wie dacht dat opera alleen zingen is, zal zich behoorlijk bekocht voelen. Benieuwd hoe het morgen verdergaat als de poppen hun intrede doen.

 

< Terug Gepost door Muziektheater Transparant (admin)
in Schoolproject