Schoolproject De Spits (2011) - John Cage: Week 1: Muziek, draken en gedichten

Vrijdag 23 september 2011

 De eerste week zit erop. De babbelbox werd overstelpt met reacties en de hallen van basisschool De Spits gevuld met verklankte gedichten. Een draak bij de kleuters en het antwoord op de vraag “Is elk geluid muziek?”, klik op ‘lees meer’ en bekijk de video’s.

Geblinddoekt in de eerste graad

Maandagochtend mocht de eerste graad starten. Met een enorme groep stonden alle leerlingen van het eerste en tweede leerjaar klaar om aan de workshop te beginnen. De begeleiders hadden een arsenaal aan instrumenten mee. Koekendozen, stokken, belletjes, pottendeksels,… elke leerling had wel iets om te bespelen.  

Sommigen werden geblinddoekt en trokken door de klas op zoek naar een specifiek geluid. Daarna mochten de kinderen hun oren spitsen en op geluidstocht gaan. In kleine groepjes gingen de kinderen op zoek naar geluiden in hun omgeving.  

De groepjes hebben daarna een gedicht met hun instrumenten verklankt. De babbelbox stond klaar tijdens de speeltijd om de reacties van leerlingen op te nemen.  

 

“Is elk geluid muziek?”

Dinsdag was het aan de beurt voor de tweede en derde graad. “Is elk geluid muziek?” De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar delen hierover niet allemaal dezelfde mening. De babbelbox is een perfect moment om hierover te filosoferen.

Zoals in de eerste graad gingen de leerlingen op geluidentocht en het gedicht werd enthousiast verklankt.

 

De Kleuters en de draak

Donderdag kregen de kleuters bezoek. De kleuters kwamen oog in oog met de draak Nina. Deze draak was niet boos, maar vooral droevig. Ze kan geen muziek maken. Gelukkig stonden de kleuters erbij om de draak hierbij te helpen.

Sommigen van de kleuters waren dapper genoeg om onmiddellijk antwoorden te geven. Anderen hadden wat tijd nodig. Maar na een paar spelletjes stond iedereen klaar om goed te luisteren en trokken ze met z’n allen door de hallen op zoek naar geluid.

< Terug Gepost door Muziektheater Transparant (admin)
in Schoolproject