Schoolproject De Spits (2011) - John Cage: Week 2: Voorbereide piano’s, installaties en kleuters met een camera

Vrijdag 30 september 2011

Deze week staken de leerlingen van De Spits schroeven in piano’s, en bouwden ze gigantische installaties. De kleuters waren cinematografen. ‘Lees meer’ en leer mee via de video’s.

Prepared piano

Dinsdag kregen de leerlingen van de tweede en de derde graad bezoek van een heuse pianist. Jeroen Malaise is de pianist die John Cage vertegenwoordigt in Listen to Silence. ‘John Cage is eigenlijk een beetje een zotte uitvinder, maar hij hield ook enorm van stilte’, vertelt Jeroen.  

De leerlingen waren onmiddellijk onder de indruk toen Jeroen de piano uit elkaar haalde. Gewapend met bouten, stukjes bamboe en tochtstrippen heeft hij erg snel de piano kunnen omvormen tot een heel anders klinkend instrument.  

De leerlingen mochten ook zelf een stuk componeren van 10 (traag getelde) seconden. Jeroen liet zelf ook twee verschillende stukken horen: een stille Cage en een zotte Cage.

 

Installaties

Maandag en dinsdag konden de leerlingen zelf aan de slag met het uitbouwen van een installatie. Verschillende groepen namen het tegen mekaar op om een stuk te dirigeren en te bespelen.  Sommige installaties groeiden uit tot enorme machines van geluid. Anderen hebben een geweldig ritmisch stuk kunnen neerzetten. Iedereen vond het in elk geval erg leuk.

  

Kleuters voor en achter de camera

De kleuters hebben ook een stuk gemaakt met verschillende ‘instrumenten’. Deze instrumenten kwamen van waar je het doorgaans niet zou verwachten: uit de badkamer, de woonkamer en zelfs uit de keuken! Ze hebben het ook zelf opgenomen met de camera. Er was meer vraag dan aanbod, maar er gaan meer kleuters hun mediavaardigheden kunnen uitoefenen in de komende workshops.

 

Dat was het voor deze week rond muziek. Volgende week belooft een bewogen week te worden. Het thema is dan ook ‘beweging’. 

< Terug Gepost door Muziektheater Transparant (admin)
in Schoolproject