Schoolproject - 4Cage: Verslag vrijdag 3 december

Vrijdag 3 december 2010

Een halve dag beeldend werken rond het werk van John Cage : ik ben benieuwd. Zoals altijd was de workshop goed voorbereid en doordacht. Eerst moest er trouwens een jarige in de bloemetjes gezet worden : gelukkige verjaardag, Anke ! En bedankt voor de heerlijke cake.

Hoe 'schrijf' je muziek ? Wat is een partituur ? Hoe laat je gevoelens zien/horen in muzieknoten ? John Cage had er zo zijn eigen methodes voor. Nog een interessante oefening : welk muziekfragment koppel je aan welk schilderij ? (Voor de nieuwsgierigen onder ons : bekijk de filmpjes/foto’s ! ) Eens al deze oefeningen achter de rug werd het hoogtijd om zelf aan de slag te gaan.

Het eindproduct, de dvd dus, begint stilaan vorm te krijgen : het hoesontwerp is zo goed als klaar. Nu is het aan de kinderen om hun eigen partituurtekening te maken 'à la John Cage'. Deze worden allemaal gebundeld en als bijlageboekje meegeleverd met de dvd. Voor ons (ingewijden) zijn de resultaten best ok, maar ik kan me voorstellen dat voor niet-ingewijden het allemaal nogal bizar en chaotisch overkomt. Misschien een begeleidend woordje uitleg bij het boekje ?

De voormiddag is zoals steeds te vlug voorbij. Het opruimwerk kan beginnen. Om 12.30u zit het 4Cage-team nog te overleggen : de timing begint nu echt wel zwaar te drukken. Volgende week (wablief ?) moeten we het concert opnemen !!! Waar ? Hoe ? ….

Het mailverkeer zal intens worden de komende week. En de kinderen … die kijken alweer uit naar een heel andere activiteit na de middag : ravotten in de sneeuw met hun meegebrachte sleeën. Zouden ze eigenlijk beseffen wat een prinsenleven ze leiden op school ?

Wanneer ik na 15.30u nog de laatste resten verf en materiaal opruim in mijn klas krijg ik telefoon van Haryanti. Of ze nog mag langskomen om eens te horen hoe de workshop is verlopen. Ook haar wacht nog heel wat werk : alle partituurtekeningen inscannen en er een toonbaar boekje van maken.

Verlangend naar een weekend rust nemen we afscheid. Tot volgende week : 'D-day' !

Reeds zaterdagochtend het eerste bericht in m'n mailbox: we kunnen vrijdag vanaf 10.30u terecht in jeugdcentrum KAFKA om de beelden van het concert op te nemen. Super!

Wordt vervolgd.
meester peter
vierde leerjaar c

< Terug Gepost door Muziektheater Transparant (admin)
in Schoolproject