Jongerenopera 'Venus and Adonis' - dag 3

Donderdag 18 augustus 2011

Stilletjes glip ik de theaterstudio binnen, daar zijn zes jonge dansers in opperste concentratie aan het repeteren. Even later komen ze moe, maar tevreden bij me zitten. Enthousiast beginnen ze te vertellen terwijl ze zich tegoed doen aan krachtvoer (lees: fruit en noten). Ze repeteren ongeveer 8 à 9 uur per dag. Ze reageren lachend op mijn verwonderde blik. Ja, ’s avonds zijn ze wel moe, maar dat is het meer dan waard! De afgelopen drie dagen hebben ze hard gewerkt, waardoor ze al ‘het materiaal’ al kennen. Ze leggen uit dat ze nu enkel nog een structuur moeten zoeken. De uiteindelijke choreografie, zeg maar. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Helemaal op dreef leggen ze uit dat coach Itamar een heel eigen danstaal heeft. Zij proberen die taal te incorporeren, maar vinden het vooral belangrijk dat het iets van hen wordt, dat ze een eigen taal ontwikkelen. Itamar wordt uitvoerig bewierookt. Zijn stukken zijn niet alleen fysiek veeleisend, there’s also a lot of brainwork involved!

Ze proberen dan ook acht uur per nacht te slapen…Gisterenavond hebben ze voor de eerste keer met de hele groep samengewerkt. De bedoeling was om iedereen op één lijn te krijgen, om samen één taal te vinden, zoals de dansers het zo mooi formuleren. Smalend geven ze toe dat het toch wel messy was, al kwam er naar het einde wat meer vorm in. Na afloop van ons gesprek hebben ze nog vijf minuten pauze. Fioeuw, nog net genoeg tijd voor een sigaretje…


Even later zet ik me tussen een groepje kaartende zangers en muzikanten. Wanneer ik hen vraag hoe de repetities verlopen, wordt ‘de krop sla!’ direct opgeworpen. Zanger Dries geeft meer uitleg. “Een vriend van mij vertelde dat in de mythologie één van de attributen van Adonis een krop sla is. Dat is blijkbaar het symbool voor impotentie en onvruchtbaarheid…” De hele ploeg lacht smakelijk en fantaseert luidop waar en wanneer die krop sla zou kunnen verschijnen. Benieuwd of ze het echt gaan doen…Zangeres Astrid, die Venus speelt in akte 1, vertelt dat ze ’s ochtends beginnen met ‘bodybuilding’. Althans, zo noemt zangcoach Annie de spieroefeningen die ze hen geeft. Dat ‘gekke bekken trekken’ verliep in het begin vrij onwennig, geeft Astrid toe, maar nu doet iedereen toch verbazingwekkend vlot mee…De groep mengt zich in het gesprek. Ze vertellen over de jeugdherberg, en dat het leuk is om allemaal samen te slapen, ontbijten en werken. Gisterenavond zijn ze voor de eerste keer met z’n allen iets gaan drinken, wat duidelijk heel geslaagd was.Deborah ,Venus in akte 3, vindt de jongerenopera vooral theatraal uitdagend. Vandaag heeft Annie namelijk al een aantal stukken in scène gezet en er komt toch wel wat spel bij kijken. Deborah is blij met de ploeg, iedereen is heel open en doet erg zijn best. Van de leeftijdverschillen heeft ze totaal geen last en ze vindt het zalig dat iedereen zoveel moeite doet om verschillende talen te spreken.Terwijl ik naar buiten wandel zijn ze aan één lange tafel aan het dineren, ik vang inderdaad flarden op van geanimeerde gesprekken in het Portugees, Frans, Engels en Nederlands…een gezellige bende, die 'Venus and Adonis'-ploeg!

 

< Terug Gepost door Muziektheater Transparant (admin)
in Jongerenopera