Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 9: ID's

Woensdag 15 augustus 2012

Marie-Catherine nipt van haar thee, ze speelt viool en is een ‘ancien’ van de jongerenopera. “Ik doe al mee sinds de eerste keer dat ze Orfeo opvoerden, tien jaar geleden. Waarom ik steeds terugkom? Goh …, omdat het elk jaar weer anders is. Ik vind het ook fijn in een groep te zitten met zoveel verschillende nationaliteiten en om samen te werken met zangers en dansers.”  Ze vertelt dat ze studeert aan het conservatorium van Brussel omdat het de enige plaats in België is waar je je in barok kan specialiseren en dat muziekcoaches Nicolas en Marcin echte barokspecialisten zijn.

 

Buiten worden er portretjes gefilmd voor de promotie van de voorstelling.       

Nicolas komt uit Nederland en zingt de rol van Aeneas, hij doet al mee sinds 2004 toen Solitude werd opgevoerd. Hij legt uit dat zingen gecombineerd met bewegen niet evident is. Ivan komt uit Indonesië en is met zijn 37 jaar de ouderdomsdeken van de deelnemers. Hij hoorde via vrienden goede dingen over het project, waagde zijn kans op de audities en werd toegelaten. Astrid is van België en ook een oudgediende van de jongerenopera. Ze kwam enkele dagen later toe omdat ze in Den Bosch de rol van Donna Elvira zingt in Opera Buffa van Transparant. “Ik moest al mijn enthousiasme bovenhalen om de jury te overtuigen me nog toe te laten tot dit project. Wat me er in aantrekt is de teamspirit en de internationale mix van jonge zangers, muzikanten en dansers onder leiding van ervaren coaches.”

Belen komt uit Mexico. Ze zong vorig jaar in de Mexicaanse Transparantproductie Solitude in regie van Wouter Van Looy en kreeg een beurs om aan dit project deel te nemen.

 

Als we door de gangen wandelen komen we Emmanuel en Diererik tegen die aan het oefenen zijn op hun blokfluit. Ze tonen hoe je met dit instrument het niveau van de verplichte muzieklessen in het secundair onderwijs ver kan overstijgen. “It’s no use forcing young people to learn how to play this instrument or any other instrument in school”, klinkt het. “One should choose for it out of passion for music.” Hopelijk kan deze jongerenopera ook enkele jongeren verleiden tot de klassieke muziek…         

< Terug Gepost door Muziektheater Transparant (admin)
in Jongerenopera