Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 5: interview met regisseur Wouter Van Looy

Zaterdag 11 augustus 2012

Elke dag na het avondeten vergaderen de vijf coaches met productieverantwoordelijke Amina over de voortgang van het project en stellen ze de planning op voor de volgende dag. Na afloop zet regisseur Wouter zich glimlachend bij ons voor enkele vragen over dit unieke project.

 

Hoe is het concept van een jongerenopera als zomerstage ontstaan? Wouter Van Looy: “Ik werkte al rond het idee voor we Transparant oprichtten midden jaren '90. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie om in augustus in de Singel met jonge klassieke muzikanten en zangers een korte opera in te oefenen voor een voorstelling. Eerst duurde de voorbereiding één week, maar nu er verschillende betalende voorstellingen zijn, is twee weken geen overbodige luxe. Het blijft  elke keer een uitdaging voor de deelnemers en de coaches om iets dergelijks te realiseren in zo’n beperkte tijdsspanne.” 

 

Waarom kiest de jongerenopera steeds voor barokstukken? “Daar is een goede reden voor, het is namelijk een genre dat vocaal -technisch binnen de mogelijkheden van de jongeren ligt. Daarnaast biedt het ook flexibel materiaal dat we kunnen aanpassen aan de groep. Zo verdelen we bijvoorbeeld de rollen van Dido en enkele anderen over verschillende zangers. Verder heeft een barokorkest een kleine bezetting wat past bij dit project en spelen de vaak mythische thema's nog steeds tot de verbeelding.“

 

Wat is er nog veranderd in de loop van de voorbije kleine 20 jaar? “Sinds twee jaar werken samen we met een dansgezelschap, wat het resultaat nog iets meer hedendaags kleurt. Al is beweging al vanaf het begin een belangrijk aspect van onze jongerenopera. De eerste editie van ‘94 was trouwens ook een bewerking van Purcells Dido and Aneas. Verder is het mooi om te zien hoe sommige jongeren doorgroeien naar andere professionele producties van Transparant of elders binnen het circuit . Astrid die nu één van de titelrollen voor zich neemt, is hiervan een goed voorbeeld. Ze nam deel aan vorige edities en speelt nu in onze productie Opera Buffa. Ook huiscomponist Jan Van Outryve en orkestleider Marcin Lasia zijn ooit gestart in de zomerstages.”

 

Jongeren die dromen van een toekomst in de klassieke muziek weten bij deze waar ze moeten zijn!

 

< Terug Gepost door Muziektheater Transparant (admin)
in Jongerenopera