Jongerenopera Canti d'Amor - DAG 9

Dinsdag 27 augustus 2013

Vandaag timmeren de coaches hard aan de identiteit van de voorstelling. De regisseur is vastberaden en wil de puzzelstukken zo snel en zo goed mogelijk doen passen. Ook zijn bende jongeren bruist. “Silence everyone. We have to focus”. Hij probeert nog wat ideeën uit en kiest voor de welke hij wil gaan. In één van zijn probeersels staat Hanna centraal in een stuk dat een echo moet nabootsen. Wanneer ze haar laatste noot zingt, is iedereen stil.  Ook Wouter is sprakeloos. Aan zijn gezicht kan ik zien dat hij positief verrast is.  

Jean en Emmanuel freestylen op hun blokfluit. Hun deuntje doet me denken aan Peter Pan en Tinkerbell. “Same place people, let’s start again”.Girls, go upstairs”. Twee duo’s sopranen vertrekken naar boven. Dankzij een speciale lichtopstelling en hun zwarte outfits, zijn ze een ware streling voor het oog.  

Nadien interview ik Jerry Aerts, algemeen en artistiek directeur van het kunstencentrum deSingel. Hij vertelt over de samenwerking met Transparant. “We really liked the idea of ‘youth opera’. Also the audience liked it from the beginning.  It’s a perfect show to open the season”.

Wouter Van Looy kwam twintig jaar geleden met het idee op de proppen.  Ik vraag aan de regisseur hoe hij op het idee kwam. “I was interested in classical music and I noticed that for young people with the same particular interest, there were no projects. In the beginning it was a risk, because I didn’t have experience and I didn’t know if it would work”.

We zijn twee decennia verder en het is nog steeds een succes. Naomi is nog maar 25, toch begint ze alvast een ancien van het concept te worden. “Ten years ago I participated for the first time. “Back than you just had to inscribe yourself”. Nu houdt Transparant audities en wordt er uit honderden jongeren geselecteerd. “Every year is different because there are new people and there is other music. That’s why the concept still challenges me”.
 

 

< Terug Gepost door Muziektheater Transparant (admin)
in Jongerenopera