Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 13: Première

Maandag 20 augustus 2012

Nog minder dan een uur is en de jongerenopera gaat in première. Op het terras zitten enkele zangers ontspannen te gamen, anderen liggen in het gras. In de gangen lopen al enkele jongeren in podiumkostuum, zoals Stijn: “Ik zou me willen scheren, heb jij misschien een scheermesje bij je?” Een tijdje later dagen de eerste toeschouwers op. De zaal is uitverkocht, ondanks het warme weer.

Iets voor acht uur gaan de zaaldeuren open, iets na acht doven de lichten…

 

 

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster )
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 12: Generale repetitie

Zaterdag 18 augustus 2012

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 12: Generale repetitie

Een uur voor de generale repetitie lijkt de sfeer ontspannen. Buiten liggen enkele muzikanten in het gras. Een paar anderen lezen strips op de terrasbanken. Binnen zitten in het salon aan de loges enkel jongens onderuitgezakt in de zetel. Ze vertellen elkaar moppen, de ene mop nog straffer dan de andere. “Schrijf hierover maar niks in de blog!”, grapt iemand.

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster) > foto's
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 11: Na de extra rustdag

Vrijdag 17 augustus 2012

Omdat 15 augustus een feestdag is, kon er gisteren niet gerepeteerd worden in De Singel. “Un jour de répétition en moins et on risque que les jeunes perdent de nouveau leur rythme,”  zei zangcoach Annie Frantzen dinsdag enigzins bezorgd. Na de rustdag van zondag moesten de jongeren weer wat op gang worden getrokken en ze vreesde voor het effect van de onderbreking woensdag, twee dagen voor de premièredag… In de vooravond tijdens de repetitie met de hele ploeg valt er van een inzinking weinig te merken. “Ze hebben de extra rustdag goed verteerd”, stelt productieleidster Amina . 

 

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster )
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 9: ID's

Woensdag 15 augustus 2012

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 9: ID's

Marie-Catherine nipt van haar thee, ze speelt viool en is een ‘ancien’ van de jongerenopera. “Ik doe al mee sinds de eerste keer dat ze Orfeo opvoerden, tien jaar geleden. Waarom ik steeds terugkom? Goh …, omdat het elk jaar weer anders is. Ik vind het ook fijn in een groep te zitten met zoveel verschillende nationaliteiten en om samen te werken met zangers en dansers.”  Ze vertelt dat ze studeert aan het conservatorium van Brussel omdat het de enige plaats in België is waar je je in barok kan specialiseren en dat muziekcoaches Nicolas en Marcin echte barokspecialisten zijn.

 

Buiten worden er portretjes gefilmd voor de promotie van de voorstelling.       

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster ) > foto's
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 8: Reportagedag

Dinsdag 14 augustus 2012

Vandaag komt Cobra filmen. Operakenner Lucas Huybrechts en cameraman Bart Van Wanzeele maken opnamen van scènerepetities met het orkest en de zestien zangers. Op de eerste vier zitrijen werd plaats geruimd voor een orkestbak waarin de muzikanten plaatsnemen. Onder hun begeleiding geven Ellen en Pauline op een overtuigende manier gestalte aan Dido. Sandro, Astrid, Boris en Morgane zingen de rollen van de heksen en van Belinda. Dan stapt Nicolas de scène op als Aeneas, terwijl de stemmen van de heksen echoënen van achter en boven het podium.

Er wordt ook gefilmd in de dansstudio waar de acht dansers de choreografie haar vaste vorm geven. Daarna is het tijd voor interviews met enkele hoofdrolspelers en met muzikaal leider Nicolas Achten. 

De volledige reportage is online te bekijken op cobra.be. We hebben zelf ook een promofilmpje gemaakt. Bekijk het op deze pagina.

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster) > video
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 5: interview met regisseur Wouter Van Looy

Zaterdag 11 augustus 2012

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 5: interview met regisseur Wouter Van Looy

Elke dag na het avondeten vergaderen de vijf coaches met productieverantwoordelijke Amina over de voortgang van het project en stellen ze de planning op voor de volgende dag. Na afloop zet regisseur Wouter zich glimlachend bij ons voor enkele vragen over dit unieke project.

 

Hoe is het concept van een jongerenopera als zomerstage ontstaan? Wouter Van Looy: “Ik werkte al rond het idee voor we Transparant oprichtten midden jaren '90. Sindsdien is het een jaarlijkse traditie om in augustus in de Singel met jonge klassieke muzikanten en zangers een korte opera in te oefenen voor een voorstelling. Eerst duurde de voorbereiding één week, maar nu er verschillende betalende voorstellingen zijn, is twee weken geen overbodige luxe. Het blijft  elke keer een uitdaging voor de deelnemers en de coaches om iets dergelijks te realiseren in zo’n beperkte tijdsspanne.” 

 

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster)
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 4: 50% of hard work and 50% of fun

Vrijdag 10 augustus 2012

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 4: 50% of hard work and 50% of fun

13 uur, lunchpauze. De dansers vullen hun bord en zetten zich aan een tafel op het terras. “They are eight, seven girls and only one boy. Last year it was fifty – fifty”, zegt danscoach Itamar, “but I try to give some masculine power to the girls”. Op de achtergrond worden er gekke bekken getrokken en wordt er gegiecheld. “Most of us know each other from dancing school in Amsterdam where Itamar teaches. I’ll be graduating there next year, but first I’m going to do an internship in Barcelona”, vertelt Loreine, een danseres afkomstig uit Luik. “It’s hard work here to make and rehearsal a choreography in only two weeks, but we also make a lot of fun. It’s 50% of work and 50% of fun, you can write that down!” Om deze uitspraak te illustreren, probeert Ivan een imitatie van een operazanger: “I still have to do some washes! Waaashes! Waaaaaashes!”, tot de hele groep dubbel plooit van het lachen…  

 

 

Lees meer > Gepost door Muziektheater Transparant (admin) > foto's
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 3

Donderdag 9 augustus 2012

“Het lukt niet! Het lukt echt niet!” Stijn klapt ontmoedigd de syllabus met zijn zangpartituren  dicht. De drie andere jongeren in de Kleine Zaal kijken verbaasd. “Tu devrais te séparer un peu du reste du groupe pour étudier ta partie et exercer jusque tu te sens à l’aise. Ca va aller, ne t’ inquiète pas.” Stijn stapt de deur uit en ik volg hem naar de artiestenfoyer.

 

Bij een tas thee legt hij uit dat hij te weinig tijd had om zich goed voor te bereiden. “De hele maand juli werkte ik als jobstudent in een tuinbouwbedrijf dat buxussen en chrysanten kweekt. De weinige tijd die ik vrij had, heb ik moeten besteden aan mijn herexamens voor school. En toen ik dan enkele dagen had om mijn zanglijnen in te studeren, ben ik ziek geworden. Twee jaar geleden deed ik ook mee aan L’ Orfeo, toen had ik vooraf een kleine week geoefend en was ik goed voorbereid.” Hij vertelt dat het wat in zijn aard ligt om te panikeren zoals daarnet, maar dat het nu alweer beter gaat. “Bedankt voor de 'chat'!”, besluit hij en vertrekt naar een volgende repetitie.   

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster )
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 2

Woensdag 8 augustus 2012

Jongerenopera 'Dido and Aeneas' - Dag 2

Vanaf vandaag draaien de repetities op volle toeren. In de dansstudio maakt choreograaf Itamar de jongens en meisjes vertrouwd met zijn persoonlijke danstaal. Ivan staat in een hoek en oefent in zijn eentje aan de hand van filmpjes op het internet.

Heel anders gaat het er aan toe op de orkestrepetitie waar de klassieke partituren de toon zetten. Naast violen, een altviool en een cello, is er een viola da gamba en een fagot. “A baroque fagot”, preciseert Isaure. “ In those days it was the first instrument made out of four pieces” en ze wijst de verschillende houten onderdelen aan. “It creates this soft warm baroque sound."

 

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster) > foto's
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'

Start repetities Dido and Aeneas

Dinsdag 7 augustus 2012

“Hier heb je mijn autosleutels, kan jij twee muzikanten afhalen aan het treinstation? Je zal hen wel herkennen, ze hebben een harp bij.” Mijn eerste ontmoeting met Nicolas Achten, muziekcoach van de zomerstage, is eerder verrassend. Even later haast ik me door het drukke stadsverkeer naar Antwerpen Centraal waar twee jongens met reistassen en twee indrukwekkende instrumentkoffers op me wachten. Na wat duwen krijgen we alles in de laadkoffer van de Renault Kangoo. “In de lange smalle koffer zit een theorbe”, legt Justin, die van Parijs komt, me uit. “Het is een snaarinstrument uit de 16e eeuw dat familie is van de luit.” Het maakt me meteen duidelijk dat deze jongens hier niet op een doorsnee zomerkamp zijn, dit zijn jongens met een passie voor muziek…

Lees meer > Gepost door Axel Van Noten (Blogmaster )
in Jongerenopera 'Dido and Aeneas'